Är Folktandvården lika bra som privat tandvård?

Ska man gå till en privat tandläkare eller till Folktandvården? Det är inte så länge sedan som detta inte alls var någon fråga, men idag så kan man spara pengar och även få bättre vård genom att göra ett aktivt val. Ibland kan Folktandvården bli det bästa alternativet men det beror förstås på vilken behandling som avses. Privata tandkliniker kan ofta erbjuda bättre priser, men för vissa så känns det privata alternativet inte lika pålitligt som det som landstinget erbjuder.

Här är några viktiga saker att tänka på då du ska välja mellan privat och Folktandvården. Kom ihåg att det kan finnas fantastiska tandläkare som jobbar privat och offentligt, och när man väl hittar en pärla så är detta viktigare än titeln på kliniken.

Fördelar med Folktandvården

Många väljer att gå till Folktandvården av gammal vana. Man känner till kliniken sedan barnsben och då det är Folktandvården så upplever man en säkerhet. Det som verkligen kan vara en stor fördel med Folktandvården är att man ofta har många tandläkare som jobbar på samma klinik. Detta gör att man nästan alltid kan få hjälp om ens ordinarie tandläkare av någon anledning inte finns på plats. Om man vill veta vad en behandling kommer att kosta hos Folktandvården så är det en enkel prislista som gäller. Det underlättar förstås, särskilt då man kanske inte har lust att ringa 100 olika tandläkare för att komma fram till bästa pris.

Fördelar med privata tandläkare

Privata tandläkare väljs gärna för att de kan erbjuda en mer personlig service. Hos Folktandvården så kan tandläkare komma och gå, och om man inte går till tandläkaren särskilt ofta så kanske man träffar en ny person vid varje tillfälle. Man kan bygga upp ett personligt förtroende för den privata tandläkaren eftersom det alltid är samma person. Dessutom så kanske resten av familjen går till samma privattandläkare vilket ökar på den personliga kontakten och tilliten. Idag så är det också så att privata tandläkare kan erbjuda behandlingar som är billigare än det man får från Folktandvården. Detta kan verka lite märkligt och man ska förstås vara noggrann med att undersöka att det inte är kvalitén som det naggas på.

Jämföra priser

För många så är det ändå priset som avgör. I och med att de flesta tandläkare som jobbar i Sverige är yrkeskunniga och duktiga så räcker det ofta med en rekommendation för att man ska veta att tandläkaren är tillräckligt professionell. Priset däremot kan verkligen variera och det är något att vara uppmärksam om. Man kan inte räkna med att Folktandvården blir det billigaste alternativet bara för att de är drivna av landstinget. Man kan ju få stöd även då man går till en privat tandläkare. För att bestämma sig för privat tandvård eller Folktandvården så får man se närmre på de priser som gäller för den behandling som man har behov av.

Folktandvårdens priser får man på nätet och privata tandläkare har sina egna prislistor. Om man kan få en gratis undersökning så kan man ju lättare avgöra vad det är för en behandling som man behöver. Sedan är det bara att ringa runt eller ta en titt på prislistor på hemsidor. Det billigaste alternativet är inte alltid det bästa men man behöver alls inte acceptera Folktandvårdens priser då en privat tandläkarklinik kan ge ett bättre prisförslag.