Estetisk tandvård och kosmetisk tandvård

Idag så finns det mycket stor kunskap i Sverige inom området estetisk tandvård och kosmetisk tandvård. Det här är ett område som alltfler söker sig till då de upplever att tänderna börjar se motbjudande ut. Man kan få intrycket av att det bara är folk som är fåfänga eller kändisar som har ett behov av kosmetisk tandvård men så är det inte. Om man har fläckiga tänder eller en form som gör att man påminner mer om Greve Dracula än en normal människa så är det klart att man måste göra något åt saken.

Mår man psykiskt dåligt av att aldrig känna sig bekväm med sin mun så är det värt att investera i estetiska tandvårdsbehandlingar. Man ska även undersöka om det man vill göra kan anses vara av hälsoskäl i vilket fall man kan få ett subventionerat pris för behandlingen.

Ett gott skratt förlänger livet…

Att skratta är viktigt, det vet vi alla. Numera så går folk i skratt terapi för att bli av med depressioner, dåligt immunförsvar, dålig självkänsla och mer. Om man vill le ofta och mycket så kan fula tänder sätta krokben för denna strategi. Idag kan folk lida av att det fattas tänder såväl som att de tänder som finns inte är vita och kanske rentav trasiga. I Sverige så ska tänderna inte behöva vara en anledning till att man inte kan bete sig på ett friskt och normalt sätt, och det är självklart att man kan få hjälp med att laga trasiga tänder och samtidigt dra nytta av estetisk tandvård. Det kosmetiska är inte mindre viktigt än hälsan. Om man inte ler och skrattar på grund av sina tänder på påverkar detta nämligen ens generella hälsa så man ska ta sina tänder på allvar och se till att de både mår bra och ser bra ut.

Ful färg på tänderna

Ful färg på tänderna är svårt att undvika. Med kaffe, cola, vin, cigaretter och annat så blir tänderna alltmer gula och kanske till och med bruna. Får man dessutom fläckar så kan det minst sagt se oattraktivt ut. Det finns lite olika sätt att få bukt med färgade tänder och under senare år så har det hänt en hel del inom detta område. I USA så vill man gärna ha riktigt vita tänder medan svenskar är lite mer försiktiga med kraftiga förändringar vad gäller färg på leendet. För att få kritvita tänder så måste man slipa bort mycket tandsubstans och det här är något som man i Sverige helst undviker vilket gör att man sällan får fram samma Hollywood leenden på svenska tandkliniker som utför kosmetiska tandbehandlingar.

Tänder som fattas

När man har hål i tandraden så kan man dra stor nytta av tandimplantat. Implantaten är ju en fantastisk innovation som har revolutionerat tandvården och inte minst vad gäller estetiska behandlingar. Det är dock så att de implantat som man sätter in framtill inte håller på samma sätt som de som sitter längre bak. Om man får framtänder med hjälp av denna teknik så kommer dessa inte att se lika snygga ut efter 10-15 år. Käken förblir nämligen inte i samma form och det som brukar ske är att implantaten blir kortare. Det finns förstås alternativ till implantat då man vill få bort luckor i den främre tandraden. Man kan till exempel dra nytta av tandreglering eller använda sig av skalfasader. Det här ska man diskutera med sin tandläkare så att man verkligen betänker hur den estetiska behandling man utför kommer att hålla och se ut efter tio års tid.

Estetisk tandvård behövs!

Man kan se att alltfler efterfrågar estetisk tandvård och det gör att den traditionella tandvården i Sverige har fått anpassa sig. Även om tandläkarutbildningar fortfarande fokuserar mest på grunder och kanske inte rör vid det estetiska och kosmetiska alltför mycket så är detta något som är på väg att förändras. Man ser inte längre på det estetiska som något överflödigt och med bättre kunskap så kan man erbjuda människor tandvårdsbehandlingar där man tänker på hur det hela kommer att se ut när det är klart. I och med att det finns så många möjligheter inom dagens tandvård så kan man öppet tala om att man inte är nöjd med sin mun utan att mötas av en fnysning från tandläkaren. Har man realistiska skäl till att vilja snygga till tänderna så kan man helt klart få hjälpen med stor förståelse för att man faktiskt behöver den.

Gamla lagningar som syns

Många har gamla lagningar som syns. Det här gör att tandraden kan verka närmast gråsvart istället för gulvit. Man måste inte vänta på att lagningar ska falla ur för att göra något åt saken. Det går att byta ut lagningar och att slipa tänder så att de får en vackrare färg och form. Det som man alltid måste tänka på då man vill vända sig till en tandläkare för att snygga till i munnen är vad olika behandlingar kommer att innebära. Man kanske kan forma om och snygga till men frågan är förstås hur mycket tandsubstans som man måste offra för detta. Har man funderingar omkring estetisk och kosmetisk tandvård så ska man vända sig till en duktig estetisk tandläkare som kan ge rätt information och råd så att man inte ger sig på en behandlingsprocess som till sist ger resultat som man inte är nöjd med.