Akut tandvård – Hur får man akut tandvård?

Det finns de som springer till doktorn för minsta skavsår och så finns det de som inte tycker att ett tredje bröst på ryggen är anledning nog till oro. När det handlar om tänderna så är det dock många som inte inser att man faktiskt måste få tandvård även när allting känns bra. För många så kommer denna information som en blixt från klar himmel då de måste uppsöka >akut tandvård

Steg 1

Innan du börjar söka efter akut tandvård i din telefonkatalog eller på nätet så ska du kontakta din egen tandläkare. Det här är nämligen det allra bästa eftersom din tandläkare troligen kan ordna med en akut tid till dig på den mottagning som du är van vid. Om detta inte är möjligt så kan tandläkaren ge dig bästa tipsen om var du ska vända dig för rätt typ av akutvård. Skulle behovet uppstå då din ordinarie tandläkare inte jobbar så kan du ta reda på vilka akutmottagningar som finns i din närhet genom att söka online eller genom att ringa nummerupplysningen.

Det viktigaste är att du bli undersökt så att man kan komma till botten med vad som orsakar problemen. I många fall så kan det räcka med en enklare behandling, och smärtstillande, för att sedan boka in den verkliga tandvården hos din egen tandläkare. Om du har slagit ut en tand så ska du skynda dig till akutmottagningen för att öka chansen att kunna rädda den.

Kostnader

När man har slagit ut en tand eller lider av tandvärk så kanske man upplever att det får kosta vad det kosta vill, och det särskilt om det är ett barn som måste behandlas. Nu behöver det inte alls kosta vad det kosta vill, och för den som inte har fyllt 19 år så går det bra att få gratis tandvård även i akuta lägen. För vuxna så kan det förstås kosta en slant att uppsöka en privat akutklinik. Det är inte ovanligt med en avgift på omkring 1000 kronor för att få en undersökning och behandling, och i vissa fall så blir det bra mycket mer än så. Det här får man vara förberedd på, och det viktigaste är förstås att man får vård som man kan lita på.

Ska man vänta?

Har man tappat en gammal fyllning så kanske det inte är så bråttom, men vi har alla olika uppfattningar om vad som menas med att vänta. Om man väntar för länge med att ta tag i problem som kanske inte är extremt akuta så blir de snart det. Därför ska man inte leka hjälte och vänta för länge. Om man är osäker på om det problem som man upplever kräver akut behandling eller inte så ska man ta kontakt med en tandläkarmottagning. Ofta så kan man få goda råd via telefon. De som jobbar med akut tandvård är väl medvetna om vilka symptom som kräver omedelbar uppmärksamhet och vilka som kan vänta lite längre på undersökning och behandling.

Hur snabbt kan man få hjälp?

Är man i ett akut läge så ska man inte behöva vänta länge på hjälp. En utslagen tand kan ju räddas om man kommer in till vård så snabbt som möjligt. När man ringer till sin egen tandläkarmottagning eller till en akutmottagning så ska man ta reda på hur snart man kan få vården. Ofta så gör man en bedömning via telefon och då ska man inte underdriva problemet eftersom detta kan leda till att man får vänta på sin behandling. Även om det inte gör särskilt ont så måste man inse att det kan göra stor skillnad om man får akut tandvård inom några timmar eller om man väntar några dagar.