Tandläkare – Hur finner man en bra tandläkare?

Det finns de som går till en tandläkare som är barn till den tandläkare som behandlade mor- och farföräldrar. Att finna en bra tandläkare är guld värt och en trygghet som man verkligen kan ha stor glädje av. Då man hör rysarhistorier om lurendrejare som drar ut tänder som är friska så vill man helst kunna sucka och säga “tur att man slipper de där problemen, Dr Friskmun är alltid ärlig…” Men hur finner man egentligen en bra tandläkarklinik där man känner sig precis som hemma och litar på att det som sägs stämmer?

Rätt attityd

Det är mycket viktigt att man finner en tandläkare med rätt attityd. Om du är tandläkarrädd så ska du vända dig till en praktik där man jobbar med metoder som gör det lättare att genomgå en undersökning och eventuellt en behandling. Att istället få en kommentar om att tandläkarskräck är trams betyder att man har kommit till en person med helt fel attityd. Dessutom så bör det vara så att man hela tiden får råd som baseras på det egna välbefinnandet och inte vad tandläkarpraktiken kan dra in mest pengar på. Om man tycker att fakturor verkar lite skumma så ska man diskutera detta och jämföra för att säkra sig om att man inte blir lurad bara för att man inte ställer frågor.

Ärlighet vara längst

Det är trots allt så att ärlighet varar längst, och om du finner en praktik som har ett långt och gott rykte så beror det givetvis på att man länge har jobbat på ett bra sätt. Tandläkaren som inte gör ett bra jobb kommer inte att bli populär och det här är information som sprids. Man känner redan i väntrummet om folk skruvar på sig eller om de inte kan låta bli att tala om hur bra Dr Ingenkaries är. Om man hör sura kommentarer om en viss tandläkarpraktik så ska man dra öronen åt sig.

Rekommendationer

Rekommendationer är bra, men tänk på vem som säger vad. Det bästa är om du får tips från folk som du känner. Att läsa kommentarer i forum online kan vara smart men då vet man aldrig vem det är som står bakom ett påstående. Någon kan ju vara sur på en viss tandläkarklinik och vara ute efter att säga negativa saker på nätet om de som jobbar där. När man läser kommentarer på nätet så ska man alltid göra detta med en nypa salt och inte köpa vare sig rosor eller ris utan källkritik.

Man får byta tandläkare!

Något som folk tycks glömma är att man får byta tandläkare. Om man har gått igenom en undersökning som kändes jobbig och obehaglig så måste man inte gå med på att fortsätta behandlingen på samma ställe. Det är oerhört viktigt att uppleva ett förtroende för den som behandlar. Även om man redan har fått en diagnos så är det helt OK att gå till en annan tandläkarklinik för att man inte tyckte om den känsla man fick hos den första. Det kan ju faktiskt vara så att man bara behöver ha en tandläkare som talar ett språk som man förstår för att man ska känna sig lugn, trygg, och nöjd i tandläkarstolen.