Privat tandläkare – Kan man lita på en privat tandläkare?

De flesta har nog hört om tandläkare som drar ut tänder som är friska och som dessutom tar rejält betalt för detta. Man kan ju undra om det går att lita på en privat tandläkare och svaret på denna fråga är förstås nej. Generellt sett så kan man inte lita på en tandläkare som man inte har undersökt och som man inte känner. Om man däremot ser till att se närmre på behandlingar, metodik och priser innan man bokar en tid så är chansen god att man faktiskt finner en tandläkare som man kan lita på för resten av livet.

Skräckhistorier

Man skulle kunna skriva böcker om oärliga tandläkare och deras metoder. Att dra ut friska tänder och erbjuda dyra implantat kan låta riktigt obehagligt och man kan undra hur tandläkare som beter sig på detta vis får fortsätta. Det borde ju rimligen vara så att ryktet spelar roll. Om någon fuskar så borde detta komma fram. Ibland kommer skräckhistorier fram och ibland gör de inte det. För att själv slippa bli försökskanin för en oseriös person som kör på så länge som det går så måste man vara lite jobbig. Så är det bara!

Ställ frågor och jämför

Tala är silver och tiga är guld och en svensk tiger… Tja, det här är ordspråk som väl beskriver hur en svensk kan se på saker och ting. Man kan dock inte tiga och räkna med att få bästa möjliga tandvård. En privat tandläkare kan ge bättre priser och bättre vård men det vet du ingenting om förrän du frågar. Dessutom så kan man genom att ställa alla frågor visa på att man faktiskt är medveten om sina behov och krav och det gör att en eventuell skojare kanske låter bli att fuska med risk för att detta kommer fram då du tydligt visar att du är med i svängarna.

Genom att fråga från start så kommer du snabbt att märka om du har funnit en tandläkare som du trivs med. Du ska inte behöva ta otrevliga svar som om det du har frågat vore dumt. Du bör istället bemötas med respekt och med svar som du kan förstå. Dessutom så ska det gå att få priser redan innan du besöker tandläkaren eller efter en undersökning där man har konstaterat att en viss behandling kommer att krävas. Jämför priser och ta eventuellt in fler bedömningar genom att få undersökningar av andra tandläkare. Du blir kanske förvånad då en tandläkare säger att det krävs en rotfyllning medan en annan menar att en vanlig lagning kommer att lösa problemen.

Våga byta tandläkare!

Det handlar om din hälsa och dina tänder, du behöver absolut inte svansa för en tandläkare som du inte trivs med. För att man ska kunna lita på en privat tandläkare så måste man ju känna sig avslappnad i tandläkarstolen. Om du inte gör det så är det bara att byta. Det här är vanligt och du behöver inte oroa dig för att din tandläkare kommer att bli ledsen. Man kan ha många olika anledningar till att vilja byta tandläkare så det är inget som professionella inom tandvården tar personligt.