Tandhygienist – Vad gör en tandhygienist?

Tandhygienisten jobbar med friska människor och är en mycket viktigt person för den som vill se till att få förebyggande tandvård. Ofta så finner man en tandhygienist hos sin tandläkare. Man kan boka in en tid för undersökning hos tandläkaren och sedan kan man få en förebyggande behandling hos tandhygienisten som tar bort plack och ser närmre på ens munhygien. Har man friska tänder så kan man ofta gå direkt till hygienisten för att se till att fortsatt ta hand om sina tänder på rätt sätt.

Ett besök

När man kommer på besök till en tandhygienist så blir man undersökt. Det kan vara så att man blir skickad till undersökning och behandling hos hygienisten efter det att en tandläkare har tagit en titt på tänderna. Finns det karies som inte behöver lagas så kan detta behandlas direkt av hygienisten. Dessutom så kan man få bort plack och tandsten som man inte får bort med vanlig tandborstning. Om man har problem med sitt tandkött så ska man ta detta på allvar. Det kan finnas olika anledningar till att det ömmar i tandköttet och ibland kan den här typen av besvär upplevas som att man har ont i själva tanden. Tandhygienisten kan upptäcka vad som är på gång och ge rätt råd för hur man ska behandla problemet. Tänk på att tandköttsinflammation kan leda till tandlossning så det är verkligen ingen liten sak att undersöka och behandla denna åkomma.

Du kan använda dig av ditt tandvårdsbidrag för denna behandling. Det här är ett bidrag som du får en gång per år och som kan täcka för en liten del av behandlingen. Om du vill använda dig av bidraget för betalningen så är det bara att säga till om detta. Du behöver alltså inte själv kontakta Försäkringskassan för att få pengarna.

Friska tänder som blir friskare

Man kan ju undra varför man ska behandla tänder som är friska och det här är en bra fråga. De flesta som har friska tänder har fortfarande problem med orenheter som sätter sig emellan tänderna. Om man är nitisk med tandtråden, elektriska tandborsten och mun-skölj så kanske man slipper saker som plack och tandsten. Det kan dock vara så att nitiskt tandborstande med en elektrisk tandborste leder till att man sliter på tandköttet så att man råkar ut för ilningar i tänderna. Många som tror att de är experter på den egna tandvården blir förvånade då de kommer till tandhygienisten som förklarar mer om hur man bör göra rent för bästa resultat.

Vita tänder

Man kan även få hjälp med att bleka sina tänder och det här är mycket populärt. Det finns många olika produkter för tandblekning och en del av dessa anses vara bra medan andra förkastas. Då du kommer till tandhygienistens praktik för tandblekning så är det faktisk information som gäller. Du kommer inte att luras av vackra texter på förpackningar och du kan lita på att behandlingen är säker. Om du vill bleka tänderna så får du antagligen komma vid flera tillfällen. Dessutom så kommer du att få råd om hur du kan dricka och äta för att minska fläckar och gula partier på tänderna.

Informationen är det viktigaste

Man kan säga att det allra viktigaste med tandhygienistbehandlingar är att de är informativa. Det spelar ingen roll hur länge man har borstat sina tänder, vem som helst kan dra stor nytta av att praktiskt få en demonstration och påminnelse om hur det ska gå till. När man får mer kunskap om hur god vård av tänderna kan göra stor skillnad i munhälsan så blir man inspirerad och detta är mycket viktigt. Till tandhygienisten kommer man ju innan karies och tandköttsinflammation kräver större ingrepp och då finns det mycket att göra åt saken. Detta gör att en tandhygienist ger en mycket hoppfull och trevlig behandling som alla bör dra nytta av.