Tandläkarutbildning – Vem kan söka tandläkarutbildningen?

“Bli inte tandläkare, då blir du bara deprimerad!” Under 1990-talet så var det många som förskräcktes av nyheten att tandläkare begick fler självmord än vad som var fallet inom andra yrkesgrupper. Kunde det bero på att tandläkaren stod och stirrade ner i svarta svalg dagarna i ända? Idag är detta knappast något som man funderar på och det har hänt väldigt mycket inom detta yrke under början av 2000-talet. Då det förutspås bli brist på tandläkare i Sverige så kan man tycka att det här verkligen är något att satsa på, men det är klart att man ska fundera väl på vem som bör söka tandläkarutbildningen så att personen och jobbet får fin kemi och en ljus framtid ihop.

Grundutbildningen

Tandläkarutbildningen ligger på 5 år och den ges vid 4 olika svenska universitet och högskolor. Det här är ett eftertraktat yrke så därför är konkurrensen om platserna stor. För att komma in på grundutbildningen så ska man ha högsta betyg i alla ämnen, ett toppresultat från högskoleprovet, eller klara sig genom en alternativ intagning. Den alternativa intagningen finns vid några av lärosätena som ett sätt att även se till personen som söker för att avgöra att det är en människa som kommer att passa som tandläkare.

Till att börja med så studerar tandläkarstudenten medicinska ämnen som anatomi, fysiologi, patologi och mikrobiologi. Om man är intresserad av en riktigt praktisk utbildning där man snabbt kommer att möta livs levande patienter och verkliga behandlingar så ska man söka sig till Malmö eller Umeå där undervisningen är inriktad på praktisk skolning. I Stockholm, på Karolinska Institutet, och i Göteborg så har man valt att fokusera mer på teorin och forskningen. När man är klar med grundutbildningen så får man en examen och legitimation, och med dessa så kan man öppna egen praktik och även använda sig av röntgenmaskiner.

Tandvård för djur

Ett mycket spännande område är tandvård för djur. Idag så är detta inte något som alltid ingår i veterinärernas utbildning och det betyder att man måste som traditionell tandläkare kan bli inkallad för att behandla djurs tänder. För att kunna jobba med djur så måste man först ta en kurs inom ämnet men när detta är gjort så kan man alltså bli kallad till djur som har ont i munnen och behandla dessa på plats eller i en klinik som kan ta emot våra fyrfotade vänner.

Specialistutbildning

Till skillnad från läkare så behöver tandläkare inte genomgå AT efter grundtjänstgöringen, men den som vill utbilda sig till specialist inom ett visst område måste först göra allmäntjänstgöring under två års tid. Man kan specialistutbilda sig inom oral kirurgi, parodontologi, bettfysiologi, endodonti, odontologisk radiologi och mer. Det här kan ta mellan 3 och 4 år att bli klar med, och när specialistutbildningen är klar så kan tandläkaren kalla sig för specialisttandläkare. Det finns även specialistutbildningar som inte ger någon specialistlegitimation och här har vi till exempel rättsodontolog som är ett spännande och intressant yrke.

Den som lever upp till kraven om betyg kan alltså komma in på tandläkarutbildningen men det krävs ett genuint intresse för att bli klar. Det här är ett yrke som kräver en stadig hand och viljan att hålla koll på det som händer. Alla behöver inte bli specialister och grundutbildningen ger ett jobb som man kan trivas med fram till pensionen så länge som man finner tänder och de vävnader som finns omkring intressanta och stimulerande. Man måste förstås också ha ett intresse av att hjälpa människor för att lyckas med sin tandläkarutbildning.